Kviser og uren hud, et fordøyelsesproblem?

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Noe de fleste terapeuter har visst i mange år (om vi regner «kloke koner» som terapeuter – sannsynligvis i århundrer), er at de fleste av kroppens plager stammer fra en dårlig fordøyelse. Fordøyelseskanalen som starter i munnen og ender i endetarmen er på en måte også utsiden av kroppen. Mye av det som skjer i tarmen kan ofte gjenspeiles i huden.

DE FLESTE SOM HAR hudproblemer, det være seg kviser/uren hud, eksem og psoriasis, ­merker ofte at enkelte matvaretyper kan ­gjøre dem verre. En generelt dårlig fordøyelse vil ofte reagere med oppblåsthet/gass, diaré og/eller forstoppelse. Men det er ikke alltid slik. Noen ganger finner vi både sopp, uønskede bakteriestammer og til og med parasitter, uten at eieren har merket så mye annet enn at huden reagerer. En felles betegnelse for alle «leieboerne» er mikrober. Mikrobene har også en livssyklus hvor de spiser, formerer seg og gjør sitt fornødne. Problemet er at de etterlater sine avfallsstoffer inne i oss. Mange av avfallsstoffene er giftige (toksiner), men ut må de! Hvor kan så disse stoffene skilles ut? Jo, gjennom nyrer (urin), lever (ut i tarmen igjen), lunger, spytt og nettopp – hud.

ET POENG ER at hvis leveren blir belastet av mye toksiner fra tarm gjennom portåresystemet vil nye sykdommer/ubalanser i lever og galle oppstå. Mange terapeuter mener at både hodepine og migrene har utgangspunkt i en belastet fordøyelse.

MEN TILBAKE TIL fordøyelsen, kosten og dens innvirkning på huden. Spiser du mye raske karbohydrater (les; sukker) vil du mate særlig flere av soppartene som trives godt i et dårlig tarm-miljø. De fleste av de som er vanligst å se ved hudproblemer er i candida familien. Denne familien har mange «søsken». Noen av dem krever strengere dietter og tiltak enn andre. Særlig ofte ser vi candida albicans og candida parapsilosis, men sporotricosis og geotricosis opptrer ofte også. Det soppen faktisk gjør er å «borre» mikroskopiske hull i tarmveggen når det blir for mye av den. Vi har alle en viss mengde sopp i tarmen som de fleste av oss ikke vil ha noen problemer med. Men problemet blir altså kraftig forverret når vi overforer med sukker/karbohydrater­. Resultatet blir en lekk tarm (leaky gut syndrom). Ufordøyde proteiner kommer ut i portåresystemet og i kroppens største lymfesystem, det Peyerske plaque. Her vil det ­settes igang immunreaksjoner som vil medføre allergiske reaksjoner som også vil kunne sees på huden som eksem.

MYE SOPP VIL OVER TID også heve kobbermengden i kroppen, noe som i sin tur igjen vil undertrykke sink – et mineral som har mange virkeområder, blant annet i hud, hår og negler. Mye kobber vil igjen trigge større østrogenutslipp, noe som igjen vil trigge mer acne og uren hud.

Behandlingen vil altså måtte starte med et bedre kosthold. Unngå først og fremst sukker i enhver form. Det samme gjelder rask stivelse, for eksempel hvitt mel (særlig hvete), pasta og kokte rotgrønnsaker, som raskt vil omdannes til sukker i kroppen. Søt frukt og fruktjuicer er heller ikke gunstig. Av matvarer vi ofte måler som allergener stikker følgende seg ut: melk (surmelk og ost tåles bedre), sjokolade/kakao, svinekjøtt, jordbær, druer, sitrusfrukter (sjelden grape og sitron), nøtter (hasselnøtter oftest), tomat (kokt sjeldnere), paprika, løk, hvete, gjær, sukker og tilsetningsstoffer som MSG og Aspartam. Urten og søtstoffet stevia derimot, tåles godt av de aller fleste. Stevia mater ikke soppen og påvirker blodsukkeret i liten grad.

Å RENSE TARM OG LEVER er selvfølgelig en svært god idé (her har jo Eqology allerede et velegnet produkt i Livex). Å få opp bakteriefloraen med melkesyrebakterier er helt nødvendig, men ikke noe av dette ­hjelper hvis du fortsetter å fore soppen! Gurkemeie vil i tillegg til en rensende ­effekt på tarm/lever, virke betennelsesdempende på kvisene. Hud som er skadet over lengre tid med mye arrdannelser vil også få hjelp av antioksidanter og collagen. Det siste er jo også et slags superlim i kroppen og vil derfor være gunstig for bindevev i likhet med glukosamin. Dette vil også reparere tarmveggen raskere.

NOEN GANGER MÅ sterkere «lut» til, men antibiotika er ikke en god idé da det dreper melkesyrebakteriene i tarmen som igjen er beskyttelse mot oppblomstring av sopp. Derfor vil antibiotikaen være et tveegget sverd som demper betennelsen i huden, men dessverre forverrer noen av årsakene til problemet. Naturmedisinsk bruker vi de ovenstående metodene, noen ganger med olivenbladekstrakt, grapefruktkjerne­ekstrakt og spesifikke homeopatiske/isopatiske midler mot den enkeltes underliggende infeksjoner. I tenårene, når hormonbalansen lett kommer i ulage, vil de før nevnte ubalansene lett tippe kroppen over til mer talgproduksjon og tilstoppede porer hvor betennelsene får fritt spillerom.

KONKLUSJONEN BLIR altså at jobben må gjøres innenfra. Både kost og et godt miljø i tarmen er like viktig. Utvendig rens av huden er også viktig, men husk at alt i kroppen beveger seg innenfra og utover! Derfor er huden det siste som blir «friskt», selv om du for lengst har satt i gang med din innvendige rens og avgiftning. Vær tålmodig, - dette tar tid!