HJELP, jeg har Sopp! (...og det har du også)

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Jeg har ikke tall på alle de gangene en pasient har kommet inn på mitt kontor og sett på meg med store øyne og sagt, som om han eller hun har meddelt meg verdens største sensasjon: "jeg har candida"! Jeg hadde ikke vært terapeut i mange år før jeg fikk besøk av en kollega som hadde vært mye på kurs i Tyskland og der hadde blitt presenter for Candida-problematikken. Dette er nå over tjue år siden og vi har lært mye om denne problematikken siden den gang. 

- Mageknip?

Så hva er nå egentlig Candida? For det første - en sopp. For det andre - et potensielt helseproblem. Candida er ikke bare en sopp men en hel familie av sopper. De aller fleste av dem finnes naturlig i menneskekroppen. Men dagens kosthold samt uvettig bruk av medisiner og hormoner kan få mengden sopp til nærmest å eksplodere i antall. De aller fleste naturmedisinere vet i dag om disse problemstillingene mens legestanden henger foreløpig noe etter (det finnes selvfølgelig hederlige unntak. Jeg har selv noen gode legekolleger som har arbeidet mye og dypt med disse problemstillingene). Problemet i dag er at de fleste behandlerne som kan noe om Candida ikke differensiere godt nok mellom de forskjellige Candida typene. Og man fokuserer også for lite på miljøet Candidaen trenger for å trives. Alle organismer behøver hva jeg pleier å kalle mat "mykje lys og varme". Det vil si at de trenger et helt spesifikt miljø for å kunne trives og formere seg (dette gjelder for så vidt alle mikrober vi har i kroppen enten det nå er sopp, bakterier, virus eller parasitter). Vi har til enhver tid milliarder av mikrobestadier i kroppen (dette gjelder selvfølgelig ikke bare oss men alle levende vesener). Så på mange måter kan vi godt si at vi er et omvandrende "loppesirkus" noe som igjen betyr at vi er vertsorganisme for utallige "blindpassasjerer". Tenk på at du bare i tykktarmen alene har mellom en og to kilo mikrober som til enhver tid knoppskyter, deler seg eller legger egg! Og mange av disse er faktisk dine gode venner! Melkesyrebakteriene,  som er helt nødvendige for en sunn tarmflora er blant de viktigste hjelperne våre for å holde større soppinfeksjoner i sjakk. De samme bakteriene er også viktige for god fordøyelse generelt og for et godt næringsopptak. Det finnes forskere som mener at vi mennesker, i voksen alder har mellom fem og ti kilo mikrober i og på oss! De samme forskerne mener at vi har langt flere mikrobestadier enn vi har celler i kroppen! Men husk at uten mange av disse mikrobene hadde vi sannsynligvis ikke vært i live. Så det det egentlig er snakk om er å holde de uønskede i stramme tøyler. 
   
Siden vi nå skal snakke om soppinfeksjoner er det vel fornuftig å se på hva soppen liker aller best. Det er mange typer soppinfeksjoner, men soppene i Candida -familien har som oftest til felles en stor forkjærlighet for raske karbohydrater (les; sukker!!!!!!). Det vanligste tilholdsstedet for Candida-sopp er tarmsystemet vårt men enkelte av de andre soppene i familien liker seg også mange andre steder i kroppen. Disse skal vi komme tilbake til etterhvert. Den Candida-soppen vi finner de største mengdene av i tarmen og da helst i tykktarmen er Candida Albicans. Navnet Albicans henspeiler på den gråhvite fargen soppen har. Den kan sees på tarmens slimhinner, ofte i tjukke klumper som også kan gå over i mer gulhvite slimete klumper. Hvis det blir mye sopp kan den selvfølgelig forstyrre næringsopptaket i tarmtottene og hvis vi har en usunn og sukkerrik diett kan den begynne å spre seg gjennom tarmveggen og perforere denne. Du kan sammenligne dette med en vannslange med vann i som du perforerer med ørsmå nålestikk. Gjennom disse små lekkasjene kan det komme ufordøyde proteiner fra maten vår ut i portåresystemet som frakter næringsstoffene til leveren. Når det kommer ufordøyde proteiner ut i blodåresystemet og ofte samtidig ut i det omkringliggende lymfesystemet blir det ofte en immunreaksjon. Reaksjonen på dette er at du får en histaminutsondring og at slimhinnene i tarmen og også slimhinnene andre steder i kroppen blir røde og irriterte. Dette kan sammenlignes enkelt ved å se på en vanlig allergireaksjon forårsaket av støv, midd eller pollen. Når slimhinnene har vært irritert over lengre tid kan det oppstå dypere reaksjoner som katarrer (irritabel colon/tykktarm), ulcerøs colitt og Morbus Crohn.

Hva er så de vanligste symptomene på en overvekst av Candida i tarmen? Ja, for du har vel nå allerede skjønt at alle mennesker har en viss mengde Candida i tarmen og ofte også ellers i kroppen. Alle levende vesener (og soppen er også et levende vesen) går på do. Og de går på do inne i oss! Avfallsstoffene etter mikrobene kalles ikke avføring men stoffskifteprodukter. Men legen din forklare deg forskjellen! Disse avfallsstoffene inneholder giftige komponenter og det er for store mengder av disse giftige etterlatenskapene som gjør oss syke. Candida Albicans elsker som sagt sukker så med vårt moderne kosthold er det ikke noe rart at soppen får gode vekstmuligheter. Derfor er det viktig å begrense inntaket av "de tre store hvite"; hvitt sukker, hvitt hvetemel og melk (noen som føler seg skyldige?) De vanligste symptomene er:

 • oppblåsthet/gass
 • forstoppelse - tenk på hva som skjer når avføringen ligger og gjærer og råtner i tarmen - hos noen i opptil to uker (alle som ikke er på do iallefall en gang per dag er per definisjon forstoppet!).
 • diaré - ofte med slim, noen ganger rett etter mat (dette kan også bety at du har spist noe du er allergisk/intolerant ovenfor).
 • vekslende avføringer - diaré og forstoppelse om hverandre.
 • matvareallergier/matvareintoleranser (på vår klinikk sjekkes du for mer enn 100 vanlige matvarer og krydder).
 • tretthet, dårlig konsentrasjon, blodsukkersvingninger (i grove tilfeller utvikling av diabetes, angst, depresjoner og andre mentale tilstander).
 • eksem, allergier (utvikling av allergier mot pollen, støv og midd), astma.
 • øre, nese (bihuler), hals - problemer. Gjentatte ørebetennelser hos barn. Antibiotika dreper bare bakteriene, men ikke soppen!
 • hodepine/"tung i hodet".
 • utflod hos kvinner (Candida svekker som sagt slimhinner i hele kroppen, så spontanaborter og forstyrrelser i mens-syklus kan også være problemer som kan relateres til overvekst av sopp). Kan soppinfeksjoner overføres seksuelt? Ja! Så kløe i underliv og rundt anus er vanlige symptomer.
 • barnløshet - mye Candida kan definitivt påvirke sædkvaliteten og evnen til å bli gravid.
 • Candida er også en av flere utløsende faktorer for psoreasis og kløe/flass i hodebunn. Også en av flere utløsende faktorer for de før omtalte alvorligere tarmsykdommene Morbus Crohn og ulcerøs colitt.
 • En av de utløsende faktorene for gjentatte urinveisinfeksjoner (igjen fordi at slimhinnene svekkes generelt).
 • Sopp i munnen - av og til med påfølgende munnsår, trøske hos barn med det typiske hvite belegget på tungen.
 • Selv om det ikke er Candida, men andre sopper, liker både neglsopp og fotsopp seg i samme type miljø!

Du behøver selvfølgelig ikke å noen gang få alle disse symptomene, men mange av leserne vil helt sikkert kjenne igjen et eller flere av symptomene. Det aller viktigste er etter min oppfatning å ligge unna sukker, hvitt hvetemel og melk. Det er min oppfatning at under enhver pollenallergi ligger det en matvareallergi/matvareintoleranse og under det igjen en ubehandlet Candidainfeksjon. Noen av Candidatypene behøver ikke en spesiell diett med unntak av de tre forannevnte, men er matvareintoleransene allerede etablert må de tas hensyn til. Og disse må og skal måles! På vår klinikk har vi i mange år brukt en såkalt Vegatest med godt resultat. Jeg synes at denne har gitt bedre resultater enn blodprøver, i tillegg er den smertefri og derigjennom også velegnet for helt små barn. Har spedbarn Candida? Ja, dessverre! Hvis mor har mye soppinfeksjoner i sin kropp er det ikke noe rart at barnet ofte kan bli født med overvekst av sopp etter å ha ligget inne i mor i ni måneder. Soppsporer og soppens avfallsstoffer kan også komme inn i barnet via amming/brystmelk. Har mor mye sopp, er det viktig at hun også tenker på hva som mater soppen! Mye kolikk, mage/tarmproblermer generelt og videre utvikling av allergier og astma kunne vært unngått hvis vi lærte mødrene å tenke i denne retningen. Så når mor kommer med sitt nyfødte barn full av eksem ender vi ofte opp med å behandle mor! 

Fordi det finnes forskjellige sopper i Candidafamilien må de behandles til dels noe forskjellig. Hvis du går til en lege får du ofte soppdrepende midler som Diflucan (et antibiotika mot sopp) og/eller Nystatin (eller lignende andre medisiner). Men disse anbefaler vi ikke hos oss da de ikke gjør noe med miljøet og har bivirkninger som særlig er et problem ved langtidsbruk. Vi bruker i steden, hvis nødvendig, olivenbladekstrakt og/eller grapefruktkjerneekstrakt. Disse er også kraftig virkende og bør brukes på riktig måte. Grapefruktkjerneekstrakt finnes i både flytende - og pilleform fra BioCare og Citrocept. Importøren Soma Nordic AS har utarbeidet et glimrende informasjonshefte. Olivenbladekstrakten vi bruker er EastPark da vi syns den virker bedre enn konkurrerende merker. Men dette er for å drepe sopp - og det er ikke alltid nødvendig! Noen ganger er det nok å begrense inntaket av sukker og de før nevnte + gi de viktige før omtalte melkesyrebakteriene. Det finnes mange gode produkter på markedet, men personlig har jeg brukt BioCares BioAcidophilus og NDS probiotic med godt resultat. Soma Nordic AS har også noen gode tyggetabletter som smaker godt og er derfor godt egnet til både barn og voksne. 

Rent generelt er det selvfølgelig viktig å bruke gode multivitamintabletter. Selv anbefaler jeg Spectro, Synergy, Cerimax eller andre godt sammensatte, lett optagelige produkter. Godt med umettede fettsyrer som for eksempel Alpha Omega, Udo's Choice eller andre omega 3-6-9 produkter, er et "must"! Det kan være nødvendig med økede doser C-vitamin, krom, sink og antioksidanter generelt i tillegg (av antioksidanter er Oxy-protect og Cerimax de sterkeste og mest bredspektrede). Siden jeg legger opp mye av behandlingen med mineraler på bakgrunn av håranalyser, er det et viktig poeng jeg gjerne vil dele med leseren: hvis du på en håranalyse har mye kobber i forhold til sink har du et miljø i kroppen hvor Candidasopp trives ekstra godt! Bruk av p-piller eller østrogen i overgangsalder vil svært ofte heve kobber i forhold til sink. Kan man derfor si at kvinner som bruker østrogen lettere kan få soppinfeksjoner enn andre kvinner? Etter min oppfatning - et absolutt JA! En annen kuriositet er at østrogen er antagonist (fiendtlig) til tyroxin, så det er min oppfatning at de mange tusen norske kvinner som bruker østrogen (som oftest en dårlig løsning!) lett setter seg selv i en situasjon hvor de senere kan utvikle et lavt stoffskifte med påfølgende bruk av tyroxin. Lurer du på hva jeg synes når pasientene kommer fra legen sin med både resept på østrogen og tyroxin samtidig? Du kan slutte å lure!

I noen tilfeller er tarmveggen så skadet etter lang tids soppinfeksjon at sterkere lut må til. Det finnes en lang rekke medikamenter i handelen i Norge vi kan bruke, men noen må dessverre bestilles fra utland på grunn av idiotiske norske regler og begrensninger! Det burde snarest åpnes for salg av disse medikamentene i Norge, men foreløpig kan du bestille de til eget bruk selv (mange behandlere kan gi deg videre informasjon om dette).

Ofte kan det være hensiktsmessig å ta en rens av tarmen. Tarmskylling utført av kyndige terapeuter i Colonklinikker er absolutt noe å anbefale, ikke bare for Candidainfeksjoner men for god tarmhelse generelt. Jeg kjenner ikke personlig til alle klinikkene rundt omkring i Norge. I Oslo, hvor jeg har min praksis, på Hamar og Lillehammer finnes det klinikker med erfarne terapeuter. Det kan også være fornuftig å ta en parasittrens. Den jeg bruker heter Paracleans og bestilles gjennom Per Høst, T: 612 64 770. Det beste fiberproduktet jeg har funnet på markedet er Colon Formula fra LIFE PLUS. Dette vil bedre fordøyelsen hos de aller fleste av oss enten man har forstoppelse, luftplager eller diaré. Kan med fordel brukes hver dag resten av livet! Bestilles gjennom Per Høst. Mange urter er også gunstige mot infeksjoner i tarmen. Både oregano, timian, kanel og mange andre brukes i behandlingen hos oss.

Noe av de viktigste midlene vi bruker i Candida behandlingen kommer fra Sanum i Tyskland. Disse er apotekpliktige i Norge (gudene må vite hvorfor!). Sanum har utviklet flere forskjellige midler mot Candida og det mest brukte heter Exmykehl og er i stikkpille- form. Produktene er såkalt isopatiske (minner noe om homøopatiske) og gjør virkelig en stor omlegning av det biokjemiske miljøet som soppen trives i. Fordi det som før omtalt finnes mange forskjellige sopper i samme familie (for eksempel Candida Parapsilosis, Candida Guillermondi, Geotricosis og Sporotricosis) har vi i tillegg spesifikke homøopatiske midler mot hver og en av disse.

Som du nå har skjønt er Candida problematikken en mangefasettert historie. Det finnes ingen raske løsninger, men bare hardt arbeid over lang tid! Det viktigste er å finne en behandler/behandlingsmetode som passer for deg. Etter min oppfatning er det en stor fordel om behandleren har målemetoder som kan differensiere mellom de forskjellige sopptypene og matintoleransene/allergiene og har en forståelse for at miljøet i kroppen må forandres og forbedres. Men tro ikke at du noen sinne kan bli helt fri fra sopp - og det er heller ikke meningen! Det er mengden som teller!

Lykke til!