Allergi - året rundt!

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Denne gangen handler det om de underliggende årsakene til allergi­. Under de fleste, ligger det en candida-infeksjon, og jeg skal forsøke å utdype dette nærmere uten å gå i gjennom hele candida problematikken. 

Jeg pleier å si til allergipasientene mine at under enhver allergi for støv, pollen, midd og dyr er det en underliggende matvareallergi/intoleranse. Og hvorfor forholder det seg slik? Forklaringen er både enkel og vanskelig på samme tid. 
Når candidasoppen har fått satt seg riktig godt fast i tarmslimhinnen, og har blitt matet ettertrykkelig med raske karbohydrater­ (sukker­, hvitt mel, melkesukker osv.), vil soppen­ vokse gjennom og perforere ­tarmveggen. Gjennom alle disse ørsmå «hullene» siver det ut ufordøyde proteiner fra maten du har spist. På den andre siden av tarmveggen­ ligger kroppens største og viktigste del av lymfesystemet. Denne delen av lymfesystemet­ kalles det Peyerske Plaque. ­Videre ligger også portåresystemet her. Fra dette fraktes de ­fordøyde og nedbrutte komponentene i maten til leveren for videre nedbryting og ­bearbeiding. 
 
De ufordøyde proteinene derimot, vil ikke være tilstrekkelig brutt ned i sine enkelte bestanddeler. Denne jobben er det enzymer som gjør, og i tarmsystemet ditt er det mer enn 1100 forskjellige av dem. Disse utilstrekkelig nedbrutte proteinene vil bli oppfattet som fiender av immunforsvaret. Det vil da dannes immunglobuliner som benevnes IgA og IgG. Den første, IgA, sees i store mengder ved typiske allergireaksjoner. Den siste, IgG, mener vi naturterapeuter (og dette er noe kontroversielt for den etablerte legestand) sees ved matvareintoleranser. 

Hva er så forskjellen på en matvareallergi og en matvareintoleranse? 
Vel, en typisk ­allergi vil som oftest gi et vesentlig økt utslipp av histaminer. Reaksjonen vil være det alle allergikere kjenner så altfor godt: 

  • Irriterte slimhinner (vi harker, hoster og nyser). Røde, rennende, sviende og ­kløende øyne. 
  • Reaksjoner i mage og tarm (det er ­slimhinner her også!). 
  • Følelse av «feber» (uten egentlig ­temperaturøkning).
  • «Bomull» i hodet (du føler deg som en «zombie» – ukonsentrert, sliten, irritabel og trett). 

De som i tillegg har utslag på hud vil kunne få en oppblomstring av de plagene de allerede har. Eksempelvis eksem, elveblest og psoriasis.

Astma er en sykdom som har et lavere utslipp av histaminer og skal derfor behandles noe annerledes. Har så ikke astmatikere matvare­allergier/intoleranse? Alle vi har testet på klinikken vår med astmaproblemer (og de er mange), ser ut til å ha mer intoleranse enn allergier og har derfor sannsynligvis større utslipp av IgG. Andre lidelser, som visse typer revmatisme, ligger også i denne kategorien. Men jeg vil komme med råd først og fremst mot de mer klassiske allergiene mot pollen, støv, midd og husdyr. 

Har vi så noen typiske tegn i biokjemien til allergiske pasienter? Ja, det er svært vanlig­ at de har et syreoverskudd i vevet. Mer basiske matvarer som grønnsaker og frukt bør økes (sure sitroner gir merkelig nok et stort baseoverskudd i kroppen!). Animalske produkter (kjøtt, fisk og fugl), kornprodukter og ikke minst sukker gir stort syreoverskudd. Glem ikke kaffen – sur som eddik! De stoffene­ som brytes raskest ned når du har en «sur» biokjemi er først og fremst kalsium og magnesium. Det er interessant at frie ­kalsiumioner virker som antihistaminer! 

For å ta opp kalsium trengs magnesium­. Jeg anbefaler som regel kalsium og ­magnesium i forholdet 1:1. Videre er noe større doser av vitamin B6 også nødvendig da det hjelper til å balansere ut forholdet mellom magnesium og kalsium. Du kan over et kortere tidsrom, som f.eks. 6–8 uker, prøve med 500–600 mg hver av magnesium og kalsium. Du kan også prøve store doser kalsium, 200 mg hver time over en 3–4 timers periode og se om ikke allergianfallet dempes betraktelig! 

Det finnes også en lang rekke urter som kan dempe irritasjoner i luftveiene. Det vil være fordelaktig ved luftveisallergier å ta store doser C-vitamin. Når plagene er på det verste, kan du forsøke 200–500 mg hver annen time til lindring inntreffer. Demp så dosene, men ta minimum 3–4 doser hver dag. Barn skal selvfølgelig ha lavere doser og hvis du får diaré (gjelder både barn og voksne) tar du for mye! 

NB! Store mengder Omega-3 er også ­relevant behandling. Fordi allergireaksjonene i slimhinnene godt kan kalles en infeksjon, vil Omega-3’s antiinflammatoriske virkning gjøre seg gjeldende. Ved allergier vil binyrene dine være irritable/stressede. Her produseres mange hormoner, med spesielt fokus på adrenalin og kortisol. Målet blir altså å få «roet» ned overproduksjonen av disse. Magnesium og kalsium vil bidra til dette, men ofte trengs det «sterkere lut», og det finnes spesialprodukter som mater binyrene med de spesifikke næringsstoffene som en stresset binyre trenger. Finnes det så andre naturmedisinske­ behandlingsmetoder å anbefale for ­allergikere? Sikkert en lang rekke, men selv har jeg sett de beste resultatene når det kombineres med akupunktur. 

I vår forurensede verden vil selvfølgelig­ pollen og støv som er forurenset av myriader­ av kjemiske komponenter, virke enda mer allergent. Hussopp, midd og ­dårlig innemiljø likedant. Men etter min oppfatning er allergi for matvarer/­intoleranse, det avgjørende for om kroppens­ slimhinner skal være i en «krigssituasjon» eller ikke. 
De aller fleste allergikere vil ha stor glede av å holde seg borte fra sukker, hvetemel (det er vår erfaring at spelt og rug tåles mye bedre) og melkeprodukter (de fleste tåler ost og surmelk). Men husk at de fleste melkeprodukter gjør at du produserer mer slim.

Dette er særlig viktig for astmatikere. 
Mange allergikere har kryssreaksjoner­ og allergier mot for eksempel nøtter­ (hassel­nøtter er verst – cashew og makadamia­ tåles bedre). Planter i nattskygge­familien/søtvier (les: potet, paprika, tomat, squash og aubergine), steinfrukter (moreller, kirsebær, plommer­, fersken og nektariner), reker og andre skalldyr, sjokolade/kakao er andre mat­varer vi ofte ser slår ut på våre tester. Man blir klokere av å vite! 

En oppsummering for allergikeren:

  • Behandle soppinfeksjoner og ­regenerer tarmveggen (dette vil de fleste trenge hjelp til av behandlere med erfaring på dette området). 
  • Ligg unna mat du ikke tåler!
  • Reguler mineralbalansene dine, med særlig fokus på kalsium og magnesium, samt vitaminene B6 og C.
  • Husk Omega-3!
  • Sørg for at inneluften i huset ditt ­inneholder så lite støv som mulig (gode luftrensere finnes!). Midd er ikke våre gode venner!

...eller gjør det mange leger anbefaler; behandle symptomene og ikke årsakene, og dop deg ned med antihistaminer og kortison­!

Valget er ditt!