Eqology - te velsmakende fornuftighet..

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

De fleste av oss synes det er deilig med en kopp god varm te. Men tenk så fint at det finnes mange teer med gode medisinske virkestoffer som i tillegg kan hjelpe oss til bedre helse. 

Rent ernæringsmessig kan det være en stor fordel at næringsstoffer inntas i flytende form pga lettere opptak. I min praksis er jeg nok kjent for å bruke mye vitaminer og mineraler i pille­form og derfor kan det være deilig både for meg og pasientene å bruke noe i flytende form innimellom. Siden jeg har skrevet om noen av innholdsstoffene i enkelte av teene før, vil jeg hos noen av dem gå raskt igjennom hoved­virkestoffene og henvise til tidligere artikler.

Det er vel verdt å merke seg at en te ikke er bedre enn kvaliteten på ekstraktene den er laget av. Det vil si – det er viktig at den er produsert på riktig måte og at ekstraktene helst skal være standardiserte.

Den teen jeg har lyst til å starte med er min egen personlige favoritt - nemlig:
Blue­berry­ Tea. Navnet  lyver egentlig litt, da den ­inneholder ikke bare blåbær, men også svartsurbær (aronia), solbær og svarthyll (hyllebær). Alle disse bærene har forskjellig innhold av vitaminer, mineraler og virkestoffer. Visste du f. eks. at svarthyll styrker immunforsvaret mot virus?

Men hovedpoenget med denne teen er etter min oppfatning fargen. Den blå fargen inneholder en meget viktig antioksidant­gruppe av typen antocyaner. Og disse ­flavonoidene (antioksidantene) er det virkelig­ futt i! De har en unik evne til å beskytte blodåreveggene ved at de hindrer infeksjon i disse. Derfor kan vi absolutt si at de kan ha en livsforlengede effekt. Betennelsestilstander i åreveggene er det som skaper både opp­bygging av plakk og senere forkalkninger. Noe som igjen skaper grobunn for hjerte-/karproblemer. En hyggelig ting å tillegge er at blå druer også inneholder den samme stoffgruppen. Så et moderat inntak av rødvin (de med dypest rødfarge er best) kan absolutt være nyttig for god helse. Noen av virkestoffene i blåbær er også gunstige for å se godt, særlig i mørket. De engelske flygerne, på bombetokt over et mørklagt Tyskland under den andre verdenskrig, spiste massevis av blåbærsyltetøy!

Cranberry Tea (tranebær-te) er kanskje den enkleste å skrive om. Hovedindikasjonen er god helse i urinveiene. De nordamerikanske indianerne har brukt tranebær mot urinveisplager i hundrevis av år. For å få en god medisinsk virkning er det vesentlig at ­ekstraktet er så kraftig som mulig. De aktive ingrediensene hindrer bakterien E.coli i å feste seg i slimhinnen i urinveier og blære, derfor er teen velegnet både for å forebygge og behandle lettere infeksjoner i urinveiene og blærekatarr. Rent terapeutisk bør den ­inntas minst 4 – 5 ganger pr døgn og det er også en fordel at den inneholder en del vitamin C da det gjør urinen sur. Et artig lite poeng som du kanskje ikke visste er at magesårbakterien helicobacter pylori heller ikke er overvettes begeistret for de aktive ingrediensene i tranebær og kan med fordel forsøkes på samme måte som behandlingen av urinveiene.

Green Tea har  jeg relativt nylig skrevet en artikkel om, men «googler» du grønn te vil du finne mye spennende forskning. Denne forskningen underbygger at de aktive virkestoffene, polyfenolene, har positiv og forebyggene virkning mot mange alvorlige sykdommer. Et lite og viktig ­poeng er at de samme virkestoffene «booster»­ de betennelseshemmende flavonoidene i neste omtalte te, Livex Tea, med opptil 7-8 ganger, iflg studier fra en av de store amerikanske helsekostprodusentene.

Livex Tea er en kombinasjon av gurkemeie og artisjokk, som jeg har skrevet mer inngående om før. Gurkemeie er etter min oppfatning selveste «kongen» av alle urter og burde inntas av alle voksne mennesker hver eneste dag! Kombinasjonen av meget betennelsesdempende og leverrensende effekt er noe de aller fleste av oss har svært godt av. Husk at disse urtene også har en viss blodfortynnende effekt.

Rooibos Tea har den fordelen at den ikke inneholder koffein eller tein, noe mange av oss kan bli litt for «oppkvikket» av. Den har et høyt innhold av vitaminer og mineraler, er naturlig søt og ellers rik på flere antioksidanter. Den har en lett beroligende effekt og burde være et hyppig brukt alternativ for de som drikker mye svart te.

Tropical Tea er virkelig en tre-trinns-rakett. Det første, ringblomst, inneholder virkestoffer som er både blod-, lever- og gallerensende, undertrykker betennelsesreaksjoner i mage og tarm og derigjennom gunstig for å undertrykke allergi­reaksjoner. Dette vil igjen gi en gunstig effekt på hudproblemer ref tidligere artikkel om hud. Dernest, papayaekstrakt, som er svært gunstig for fordøyelsen generelt, da den inneholder enzymet papain som er helt suverent til å bryte ned proteinrike måltider. Bokhvete, det tredje trinnet i «raketten», har høye verdier av mange mineraler og inneholder stoffet rutin som igjen har vært brukt i produkter blant annet mot åreknuter. Ingrediensene i bokhvete er også gunstig for slimhinner og såre halser!