Acai - Supermat fra regnskogen

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Acai (Euterpe oleracea) er bær på størrelse med små moreller som vokser vilt i Amazonas-regnskogen. På grunn av sitt ekstremt høye næringsinnhold er ­acaibæret å betrakte som supermat. Supermat er et relativt nytt begrep og blir vanligvis definert som matvarer og ingredienser som er ekstra næringstette, altså at de inneholder svært mange næringsstoffer per gram. I tillegg inneholder supermat gjerne bredspektrede næringsverdier og har i tillegg medisinske egenskaper. De er som oftest viltvoksende eller dyrket økologisk. Forfatterne av boka «Supermat», Sara Chacko og Trine Berge omtaler supermat på denne måten: «Alle matvarer inneholder næringsstoffer, men supermat er i en helt annen kategori. Supermat er mat og medisin i ett.»

Studier har vist at dette lille bæret er en av de mest næringsrike og kraftfulle matvarer i verden. Acai er et høyenergi-bær fra en spesiell palme som vokser i ­Amazonas’ regnkog. Gjemt i bærets ­mørkelilla farge finner man magien som gjør det til naturens­ perfekte energi-frukt. Acai er pakket full av antioksidanter, aminosyrer og essensielle fettsyrer. Bærene vokser vilt i Amazonas i Brasil og smaker som en blanding av bjørnebær og sjokolade. De brasilianske indianerne har brukt bæret i generasjoner, på grunn av sitt høye og helsebringende næringsinnhold.

Hva er acai bra for?

  • Tidlig aldring. En svært høy konsentrasjon av antioksidanter – 10 ganger mer enn i røde druer, og 10 til 30 ganger mer enn i rødvin. Antioksidantene bidrar blant annet til å bekjempe tidlig aldring.
  • Hjerte/kar og fordøyelse. Enumettet­ (sunt) fett, kostfiber og fytosteroler (­plantestoffer) bidrar til å styrke hjerte/kar- og fordøyelsessystemet. 
  • Musklene. En god sammensetning av essensiell aminosyrer, samt verdifulle ­mineraler og sporstoffer – som er nødvendig­ for musklenes sammentrekninger og fornyelse. 

Kilder:

Snl.no (store norske leksikon) 
Oprah.com
Supernature.no