Grønn te, nesten like vanlig...

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Hvis vi regner hvilken væske som inntas mest på kloden (bortsett fra vann), vinner nok grønn te (Camellia­ sinensis) ganske overlegent. Man regner med at man i Asia har drukket denne helsebringende drikken i 4000-5000 år. Når jeg begynte å undersøke studier og bakgrunnsmateriale for denne artikkelen, kom jeg også over noen «sure oppgulp» fra norske myndigheter. Det ble påstått at urter og i dette­ tilfellet grønn te kunne ha flere uønskede bivirkninger. Det er riktig at vi må være fornuftige i bruken av enkelte urter (særlig da sammen med spesifikke medisiner), men at grønn te skulle kunne være farlig for «mannen i gata» synes jeg høres ganske utrolig ut. 

Da akupunktur ble uglesett for 25-30 år siden av store deler av legestanden pleide jeg å si: «Nå ler 1 milliard kinesere av dere!» Siden da har vel tallet økt noe og her kan vi også ta med en milliard indere og andre asiater når det gjelder­ grønn te. Grønn te produseres hovedsakelig i Kina og Japan, mens den svarte kommer fra India, Sri Lanka og Kenya. De ulike typene av te; grønn te, svart te, hvit te og oolong te har noe forskjellige egenskaper, men alle inneholder spennende virkestoffer. I denne artikkelen vil jeg fokusere mest på grønn te, da denne har det største innholdet av de virkestoffene jeg anser som de viktigste for å «fighte» mange forskjellige sykdommer.

Grønn te inneholder en betydelig mengde polyfenoler, andre flavonoider, alkaloidene koffein, teofyllin og teobromin samt C-vitamin, K-vitamin, karotenoider, tokoferoler (E-vitamin) og mineralene krom, mangan, selen og sink. Særlig er det den kraftfulle polyfenolen og antioksidanten epigallocatechin gallate, eller EGCG som er mest interessant. Som antioksidanter er den to hundre ganger kraftigere enn E-vitamin (ref. tidligere artikkel om antioksidanter). I Japan hvor man drikker store mengder grønn te (ofte 4-6 kopper per dag) har studier vist at forekomsten av flere krefttyper (i lever, skjoldbruskkjertel, bryst, hud og lunger) er vesentlig lavere enn i vesten. Røykere som drakk grønn te jevnlig hadde 45 % mindre risiko for å utvikle lungekreft (American Cancer Society 1991), og beskyttelsen mot kreftfremkallende stoffer vil nok hjelpe de som har et høyt inntak av alkohol og tobakk ved at den også beskytter leveren (en studie viste hele 78% mindre sjanse for å utvikle leverkreft hos de som jevnlig inntok grønn te).

Studiene på grønn te er utallige, og vi skal her se på noen av de viktigste resultatene. Aminosyren theanin kan være en god hjelper mot høyt blodtrykk. Den hindrer LDL­kolesterol i å oksidere (noe som igjen vil hindre avleiringer i åreveggene) som igjen ­reduserer risiko for hjerneslag og andre hjerte/kar lidelser. Antioksidantene kan i ­tillegg til det ovenstående også være gode hjelpemidler for å redusere hjerte/karsykdommer. En stor japansk studie viste at kvinner­ som drakk mer enn fem kopper daglig, hadde 30 % mindre sjanse for å dø av hjerte/karsykdom, og en annen viste at diabetes type to ble redusert med 33 % ved samme inntak. Flere studier har vist lignende resultater.

Teen kan redusere overvekt (te påvirker forbrenningen). Studier har vist en kombinasjon av både å dempe appetitten og øke forbrenningen med opp til 200 kcal i døgnet. Dette blir mye fett i løpet av et år! Grønn te kan også avhjelpe prostata problematikk (noe jeg også har erfart med egne pasienter). Noen har også nevnt Alzheimer (her er ­studiene mer usikre, men sjekk ut Journal of Neuroscience).

Den stimulerer immunforsvaret (det er rapportert bedre effekter og reduserte bivirkninger av stråleterapi), men det siste bør du diskutere med din lege. Mange hevder at theanin (i motsetning til kaffens og koffeinets oppkvikkende virkning) har en beroligende og avslappende effekt. Men dette kan du jo teste ut selv; og samtidig få helsegevinsten på kjøpet?

Avslutningsvis bør det nevnes at antioksidantene i grønn te virker beskyttende mot UV stråling (noe som igjen er den største faktoren ved utvikling av rynker og aldring av huden). Men for å oppnå denne virkningen­ må grønn te brygges i store mengder og inntas flytende og ikke påsmøres huden som krem. Alt i kroppen beveger seg nemlig innenfra og utover! Kanskje de som sier at skjønnheten kommer innenfra faktisk kan ha rett?

Så da er det vel bare å kutte kaffen, melken og brusen og svitsje over på rent vann og grønn te? (Et godt glass rødvin i ny og ne har denne behandleren absolutt ingenting imot!).