Aldring – en dans på roser?

(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Del 1 av 2

Ikke alle mennesker når støvets alder med stil. Årsakene er mange. Næringsfattig mat, tilsetningsstoffer, miljøgifter, medisinbruk og lite mosjon er noen eksempler. Men ikke alt kan tilskrives disse årsakene. Noe har simpelthen med aldringsprosessen å gjøre.

Det viktigste er kanskje dårligere og tregere enzymaktivitet. Ta f.eks. enzymet glukosamin syntetase. Det er nødvendig i prosessen for å bygge opp brusk, bindevev og slimhinner. I årene fra 60-65 kan vi miste så mye som 40 % av bruskmengden i leddene. Å forebygge med produkter som gir kroppen et direkte tilskudd av disse stoffene fra man er i 50-årene, er en god plan.
 
Mange av molekylene som danner bindevev og «lim» i forskjellige vev finnes i flere utgaver. Glukosamin er allerede nevnt, men både kondroitin og ikke minst collagen er glimrende til å bygge og reparere mange av kroppens vev. Collagen gir ikke bare bedre hud, men «smører» også leddene (her finnes gode studier). Men husk, alle disse stoffene må beskyttes mot nedbrytning av frie radikaler med egnede antioksidanter.

Mange hundre forskjellige enzymer finnes også i tarmen vår. Når enzymproduksjonen minsker med alderen, synker også evnen til å nyttiggjøre seg stoffene i maten. Flere av disse stoffene er viktige for opptak og produksjon av enkelte B vitaminer, særlig B12. Tilskudd av B12 kan derfor være nødvendig for noen.

SIDEN ELDRE MENNESKER burde spise mer mat enn før for å få i seg nok næringsstoffer, har vi åpenbart et problem da matlysten ofte blir dårligere når vi blir eldre. Mange eldre klager over at maten ikke smaker lenger. Visste du at dette kan være et symptom på sinkmangel?
MANGEL PÅ ZINK gjør at «smaksløkene» på tungen ikke virker. Det finnes sinktest i flytendeform, som lett viser dette. Når man vet at mineralene sink og magnesium er involvert i både produksjon og virkning i mer enn 600 enzymer, skjønner man at mye biokjemi i kroppen kan bli skadelidende. Begge disse mineralene er i tillegg involvert i hormonproduksjon som også kan være mangelfull hos eldre. Mineralene sink og kobber har en komplisert gjensidig balanse og regulerer blant annet både produksjon og mengde av østrogen og testosteron. Jeg har sett bilder fra amerikanske studier hvor eldre mennesker har fått små tilskudd av hormoner, et bedre kosthold og blitt satt i trening igjen fra midten av 70-årene. Noen av 80-åringene fikk en kropp som en bodybuilder, noe som gjorde den langt yngre artikkelskriveren grønn av misunnelse. Det er altså mulig å forbedre sin egen helse med kosttilskudd og mosjon, og det er aldri for sent å begynne!

MANGE ELDRE synes det er vanskelig å svelgepiller. I likhet med hos barn, kan flytendeernæringstilskudd være midt i blinken. Det er et paradoks at mange eldre ikke har noen sperrer for å hive i seg en mengde legemidler, men når det er snakk om vitaminer og mineraler i pilleform er det plutselig veldig vanskelig. I en artikkel fra mandag 27. februar 2012 skriver Aftenposten om forskning fra UiO, som sier at hver tredje eldre får medisin som kan være farlig for dem. Så mange som 20 % av de eldre i Norge fikk mer enn 10 forskjellige legemidler i løpet av 2008. Minst 2/3 fikk en uheldig foreskrivning (les feilmedisinering), i tillegg går medisinene ofte i veien for hverandre. Mange legemidler kan også forskyve viktige mineralbalanser i kroppen. I tillegg til dette er det også en kjent sak at enkelte urter, f.eks. «verstingen» Johannesurt, kan interagere negativt med legemidler. Det er mitt håp at det blir utarbeidet lister over disse interaksjonene som både naturmedisinere og leger kan nyte godt av. De vanligste interaksjonene er at noen urter svekker virkningen av enkelte legemidler og at de samme urtene kan forsterke virkningen av andre legemidler.

MEN IGJEN, TILBAKE TIL MATEN. Mange av oss har familiemedlemmer som av ulike årsaker dessverre må forlate hjemmets trygge havn og ender sitt liv på institusjoner og sykehus. Det er ille å se sin egen far eller mor bli servert næringsfattig kost som i tillegg er varmet opp innpakket i plast. Det er min drøm at våre gamle skal bli servert delikat økologisk mat med både stor variasjon og estetikk – noe som ville være gunstig for matlysten. Norge er et uland når det gjelder økologisk mat. Det ville monne mye om vi serverte barn, både i barnehage og skole, pluss våre eldre i institusjoner, veltillaget og økologisk dyrket mat. I disse lavkarbotider er jeg overbevist om at diabetesepidemien hos både gamle og unge lett kunne vært unngått ved å se på sammensetningen av kostholdet. Det har vært mye oppe i media den siste tiden at mange gamle faktisk dør av underernæring og av mangel på noe så enkelt som vann i institusjonene. Av egen erfaring vet jeg hvor stor motstand det er å gi de gamle ernæringstilskudd mens terskelen for å bøtte på med legemidler er meget lav. Dette må vi i anstendighetens navn gjøre noe med! Flytende ernæringstilskudd fulle av vitaminer og antioksidanter, samt tilskudd av spesifikke mineraler og omegafettsyrer ville laget revolusjon i eldreomsorgen!

Aldring – ikke nødvendigvis en dans på roser? 
(Tekst: Naturterapeut Stein Flaatrud)

Del 2 av 2

Det russiske ordtaket «alderdom er ikke lykke» burde det være mulig å forbedre til det norske «å aldres med stil». Da jeg var i gang med Del 1, skjønte jeg at her måtte vi komme med flere løsninger på en del av problemene eldre ofte er plaget med. Som leserne av mine artikler sikkert for lengst har skjønt, er jeg stor «fan» av mineralet magnesium. De aller fleste eldre kan med fordel ta 400 mg magnesium pr dag, eventuelt fordelt på frokost og kveld. Det er viktig at tilskuddet har god opptakelighet, unngå oksidform og sats heller på et aminosyrekelat eller en sitratform. Mange rapporterer at nattlig urinering blir mindre hyppig og at kramper i ben og føtter oftest blir helt borte. Samtidig er magnesium gunstig både mot hjerterytmeforstyrrelser, høyt blodtrykk og søvnforstyrrelser.

SOM NEVNT i forrige artikkel, kan man gjerne prøve en dose på 25–30 mg sink til middag hvis man synes smakssansen er blitt dårligere. Får man lett virusinfeksjoner, er sink sammen med 1000–1500 mg vitamin C, fordelt på minst 2 ganger pr dag, absolutt å anbefale. Husk at «forkjølelsessår» og Helvetesildsom regel er herpes virus. Ved herpes er det også viktig å unngå matvarer som inneholder høye mengder av aminosyren L-arginin og heller satse på matvarer med høyt innhold av aminosyren L-lysin. Pasientene våre blir utstyrt med lister over hvilke matvarer som inneholder hva. Vi bruker i tillegg vitamin B6 (fås på apotek) i størrelsesorden 40 mg eller mer. Spesifikke midler som gjør det utrivelig for virusene finnes også. Det er viktig å understreke at hvis virusinfeksjonen forandrer seg til en bakteriell infeksjon bør du kutte vitamin C dosen noe, stoppe å ta sink og heller begynne å ta tilskudd av kobber i stedet. Husk på at ekspektoratet (les snørr og slim) ved virusinfeksjoner er blankt eller hvitt, ved bakterielle infeksjoner får det farge som f.eks. grønt og gult.

FOR MENN er sinktilskudd å anbefale for å motvirke en forstørret prostata. Det finnes også flere gunstige urter som er nevnt i tidligere artikler, personlig har jeg en forkjærlighet for grønn te, dvergpalme og gresskarfrø i kombinasjon med enkelte vitaminer i noe større doser.

MANGE ELDRE har en svært dårlig virkende fordøyelse. Flere som går på syrenøytraliserende midler er feildiagnostisert! Sure oppstøt og brenninger kan være symptom på både for mye og for lite magesyre. Blir du lett oppblåst etter å ha spist proteinrik mat, er det lett å stikke innom et apotek og kjøpe saltsyretabletter. Disse skal tas ved alle store måltider, gjerne i kombinasjon med bitre urter. Dette vil bedre fordøyelsen umiddelbart hvis du har for lite saltsyre. Hvis du derimot har for mye syre, er det en stor mulighet for at du også spiser mat du ikke tåler. En balansering av mineraler, med Særligvekt på magnesium og kalsium, kan også være en god idé. Som nevnt i forrige artikkel synker enzymdannelsen med årene, så tilskudd av fordøyelsesenzymer burde vært mye mer brukt hos eldre. I de fleste land kan disse kjøpes fritt over disk, men i Norge er noen av produktene reseptpliktige av en eller annen grunn? En kur med melkesyrebakterier noen ganger i året (og særlig etter en ferie i varmere strøk) kan være helsebringende for både ung og gammel. Immunforsvaret i tarmen vår vil bli svært lykkelig over et slikt tiltak.

EN SKAL IKKE undervurdere nedstemthet, angst og depresjoner hos våre eldre. Mange av legemidlene man blir tilbudt har dessverre uheldig bivirkninger. Selv har jeg erfart at mineralbalansering kan gjøre underverker. Både kalsium, magnesium, kalium, sink, kobber, selen og krom har innbyrdes balanser som innvirker på både søvn, energi, forbrenning og humør. Hos både unge og gamle har rosenrot vist seg å kunne regulere en del av de tidligere nevnte plagene, dessuten kan ginseng være et bra tilskudd hos eldre med dårlig energi og begynnende hukommelsesproblemer. Hukommelse kan også knyttes til dårligere sirkulasjon, og her er urten Ginkgo biloba ofte benyttet. Magnesium beskytter også mot forkalkninger i åreveggene og ellers i kroppen. Husk at åreforkalkning ofte skyldes betennelsesreaksjoner, og derfor er vidundermiddelet gurkemeie absolutt noe å tenke på!

MANGE ELDRE har en forkjærlighet for sukker, og det er viktig at eldre spiser lite og ofte. På grunn av manglende matlyst er det en god idé å berike kosten med tilskudd av proteiner. En proteinshake kan være et godt alternativ for mange. Spiser man lite er det ikke karbohydrater kroppen trenger, men mer fokus på proteinrik mat. Karbohydrater vil ikke bare føre til blodsukkerforstyrrelser og mer diabetes, men også til mer forkalkningstendenser. Mineralene krom og magnesium samt vitaminet B6 er viktig i denne forbindelsen. Mengden krom man kan forsøke, hvis søtebehovet er sterkt, kan for eksempel være 125–250 mcg, 2 ganger daglig.

KONKLUSJONEN MÅ VÆRE at eldre må spise 3–4 ganger pr dag (som alle vi andre også bør!) med mer fokus på proteiner enn karbohydrater, få i seg nok væske og omega-fettsyrer som er viktige både for hormonsystemet, forbrenningen og ikke minst hjernens funksjon. Et godt tilskudd av antioksidanter/flavonoider (som for eksempel alle urtene i Lifepack) vil være gunstig for de aller fleste eldre, uavhengig av om de går på medisiner eller ikke. Ingenting av de før nevnte tiltak ville være farlig for eldre enten de er syke eller friske. Tvert i mot, tror jeg kroppen til de aller fleste gamle ville juble over et slikt regime!